Groet uit warme Afrika
Door: Femke
Blijf op de hoogte en volg Femke
08 Maart 2008 | Tanzania, Dodoma
Hoi iedereen!
Na nog enkele dagen lekker relaxen op Kipepeobeach (met wandelend 's ochtends en smiddags het vee langs de waterkust) zijn Danielle (na hoop gestress omdat ze haar Permit maar niet kreeg en ik buiten met de taxi en de bag-backs aan het wachten was) en ik na een dodenrit met de taxi (was ook nog eens file) een kwartier voordat het vliegtuig vertrok gaan boarden... helemaal bezzweet in het vliegtuig naar Mwanza. Daar een nacht overnacht en 's morgens met minibus (er was ook een speciale Menno-bus)naar Sumve gegaan... Voller dan vol kan niet haha!
Zondag nog lekker relaxed en maandag aan de slag gegaan.
Het ziekenhuis
Vonden wij erg groot. Hadden het veel kleiner verwacht. Zijn op zich best genoeg medicijnen: of iig die medicijnen die ik voorschrijf ontvangen de patienten ook. Je hebt verschillende afdelingen: een voor vrouwen, een voor mannen, een voor kinderen, een voor tb, verloskunde, operatieruimte enz enz. Deze zijn met een overkapping met elkaar verbonden. Ik ben in female-ward begonnen. Weinig supervisie, maar afgelopen vrijdag hebben we samen met de medical officer grote visite gelopen (normaal doe ik dat gewoon zelf met de verpleging en zeg ik wat ze moeten doen...) Dus al echt de dokter uit aan het hangen haha
Huisje
Nou supermooi en groot. M'n filmpje van 2 minuten is iets te lang... dus ga een kortere versie maken en deze er op zetten. Ligt vlakbij het ziekenhuis. Hebben een douche jaja en franse wc. Ieder eigen slaapkamer. Een woonkamer met boekenkasten (lees en studeerboeken) en veranda met grote tuin. Smiddags als we afgewerkt zijn komen vaak de buurjongetjes mee spelen. En soms komen er dan ook geiten/kippen enz mee...
We hebben een mama Helena die altijd wat lekkers voor ons kookt: vers brood, heerlijk eten: aardappels/kookbananen/rijst met vaak prutje van groente (spinazie/tomaat/uit) enz. Niet echt veel vlees...
Werkdag
's morgens om 8:00 overdracht. Dan ga ik de belangrijkste patienten langs samen met de verpleging tot uur of 10. Dan theepauze thuis half uurtje. Dan weer terug: even statussen bijwerken (zijn allemaal losse papiertjes van foto's, labbriefjes met uitslagen, betaalbriefjes (1 week ziekenhuis kost hier 1,80 euro en een foto 0,30 cent: desalniettemin willen vele patienten ontslagen worden omdat ze het gewoon niet kunnen betalen... echt zielig en hier ligt ook al iemand vanaf september met brandwonden waarbij familie geld moet komen brengen, dan mag ze pas ontslagen worden... intussen kost het al zo'n 50 euro.... en letten wij erop dat ze niet ontsnapt... echt raar).
Daarna gaan we lunchen tot uur o9f 14:00. Dan is het wisseling van de verpleging. Praat ik nog wat met nieuwe verpleging en dan zit m'n werkdag erop. Lekker ff buiten zitten met thee met een leer/leesboek. Met kindjes hier beetje spelen, eten en op tijd naar bed. Dus komt helemaal goed :)
Hebben wel geen thermometer op de afdeling. Had verpleging laten vallen en degene die dat gedaan heeft moet dat betalen, maar zij heeft geen geld... Onze oorthermometers hebben we aan de medical officer incharge gegeven (Directeur: hele leuke jonge arts nog, heel enthousiast: leren we veel van), maar hij was deze week een paar dagen naar Mwanza. Dus maandag ff eentje voor m'n afdeling terugvragen.
Spannende dingen
Nog niet echt meegemaakt. Wel iemand met een hele dikke buik, helemaal hard vol kanker... slechte prognose... ademt moeilijk... ik heb 2 liter vocht uit haar buik af laten tappen zodat ze wat verlichting had, maar ziet er slecht uit. Is behandeld door een traditional healer en heeft wrsch uitgezaaide ovaria-carcinoom. Ik hoop dat ze er maandag nog is. Verders heeeel veeel AIDS/malaria en tb. Maar verders wel alles onder controle. Overdracht enz is gewoon in het Engels, dus das relaxed (en ja Nienke ik red me hier prima!). In Swahili probeer doe ik de anamnese: dus vragen stellen waar patient ja/nee op antwoord: goede hint!
Ow ja Nienke: ze hebben hier blue band goede start haha. En Menno: sla je toch een ander studiepad in? Moet je anders dit Menno-busje pakken, misschien brengt hij je naar de juiste studie. Pa wil je nog ff navragen hoe het met de permit zit aan de ambasade. Opi/omi's alles goe! Maaice beterschap met je nekhernia! Schattige Delano wel een lief ventje blijven he! Mama, je hoeft voor mij echt niet hier naar toe te komen. Ik red me prima en heb toch alles op de film voor een goede indruk! Marlijn: proficiat met je artsexamen: kei goe. Nu nog ff onderzokje en dan ben je gewoon klaar haha. Johnny ah echt jammer dat je de baan niet hebt. Probeer toch maar wat te fixen in Huize Padua. We zullen elkaar zeker nog treffen: wanneer was jouw house-warming party ook alweer! Terry, vermaak je je nog of verlang je stiekem al naar Nederland? Wanneer kom je terug? Tante Liesbeth/Natasha: leuk dat jullie naar Nederland komen man, helaas kan ik er niet zijn. Andre, tgaat alweer stuk beter met je hoorde ik: mooi zo. Linda/Janny: nog lekker aan het werk? Zo moet ik ook familieweekendje Deelen missen (maar julle iig heel veel plezier, hoewel dat wel beetje moeilijk wordt zonder mij ;). Martijn G: khoop dat je je een beetje redt: kop op! Rest vd groep: niet te veel feestuh zonder mij he. En m'n eigen schatje: hou superveel van je, mis je en niet te hard werken in ons huisje he!!!
Foto's:
Staan per ongeluk bij het vorige bericht: indruk van het huisje/ziekenhuis, nog paar foto's kipepeo, Danielle en ik in het vliegtuig: toch gelukt! Wat spulletjes die ik nog ga uitdelen! Eerste foto ben ik in Mwanza met uitkijk op het Victoria-meer!
Nou luidjes: tgaat dus prima hier. Heb het er goed naar m'n zin. Tis hier zo anders: echt niet te beschrijven, maar wel superinteressant en leerzaam!
Veel plezier jullie in het koude kikkerlandje, ik zweet nog ff verder in het warme Mwanza waar we dit weekend zijn...
Kan weer ff duren voordat ik online kom. Hebben wel trage internet, dus foto's lukt niet, maar dat komt dan laters wel. Wel relaxed: gewoon internet hiero!
Ehm adres zie je in m'n eerste bericht: Sumve Hospital en dan students dokter house... Kheb nieuw telefoonnr: met oude had ik in Sumve geen bereik het is:
+255783496527
Altijd leuk om smsjes te ontvangen :)
Groetekuxxies Femke (dus foto's bij m'n vorige bericht!)
Zondag nog lekker relaxed en maandag aan de slag gegaan.
Het ziekenhuis
Huisje
Werkdag
Spannende dingen
Foto's:
+255783496527
Altijd leuk om smsjes te ontvangen :)
Groetekuxxies Femke (dus foto's bij m'n vorige bericht!)
08 Maart 2008 - 09:02
Jozefine:
hey Fem !!
leuk om alles te volgen van je, en te weten wat je allemaal doet.
ik zal je nummer in me foon zetten.
foto's zijn erg leuk !
tot snel ! gaan we een keer stappen he !
-xx-
fijne tijd daar -
08 Maart 2008 - 09:10
Linda :
Hey Femmie,
Ja ben nog steeds aan het werk
al zal ik als je terug bent misschien wel een andere baas hebben..
Maar dat is nog niet zeker
Ja is wel jammer dat je tante Liesbeth en Natasja deze keer niet ziet.
Volgende keer maar weer,
Wie weet ga je er zelf weer is naar toe met onze Martijn.
Succes..
xxx Linda
08 Maart 2008 - 10:46
Maria V:
Hoi Femke,
Fijn om te weten dat je het in het ziekenhuis daar zo goed naar je zin hebt
leerzaam zal het wel zijn maar je doet ook ervaring op van wat hier vanzelfsprekend is en daar ben je uitbehandeld en zit je met je handen in het haar
Je bent al aardig bruin op de foto te zien
Je moet ook de groetjes van Mieke hebben
wij zijn gek op plaatjes kijken, en ze zijn mooi
Op HP is het nog altijd hetzelfde(trubbels trubbels trubbels)
tot een volgende keer Groetjes
Maria V. -
08 Maart 2008 - 11:03
Paula:
He Femke, echt heftig wat je daar allemaal meemaakt maar mooi dat je een steentje kunt bijdragen! Je opmerking over gesloten vragen ga ik onthouden, mocht ik nog huisarts worden, hihi. Veel plezier nog met de dokter uithangen en alles wat je in je vrije tijd gaat doen! Doei! -
08 Maart 2008 - 21:14
Menno:
Haaij Femmie. Vraagje, wat is een Menno-busje :S? Ohw en ik ga inderdaad na dit jaar stoppen met m'n studie. Ik heb het eerst een aantal maanden opgekropt en nooit echt serieus bij stil gestaan of dit wel is wat ik wil, maar na gesprek met ons pap, mam en Nienke zag ik toch wel in dat het niet zo goed zat nu. Informatica is toch niet wat ik wil, in ieder geval niet om me daar de rest van m'n leven mee bezig te houden. En Technische Wiskunde wil gewoon niet lukken denk ik. Ook vanwege te weinig interesse. Niet dat ik wiskunde niet leuk vind, maar wel dat de grote hoeveelheid theorie me niet echt aanstaat.
Nu wordt het dus waarschijnlijk lerarenopleiding wiskunde op HBO-niveau in Nijmegen of Tilburg (kga naar open dagen om te kijken welke me het leukste lijkt). Ik denk dat dit veel beter is voor mij, omdat het toch meer praktijkgericht is (wat ik fijner vind) en ik sowieso na m'n studie wiskunde/informatica ook master lerarenopleiding wou volgen. (Terwijl deze zelfde master ook mogelijk is na deze HBO-opleiding). Het bedrijfsleven trekt mij gewoon niet, doe toch liever meer iets met mensen en leraar lijkt me echt leuk :)
Zo, ben jij ook weer op de hoogte ;) Lekker lang berichtje :P Veel plezier daar nog (lukt zeker wel) en probeer maar zoveel mogelijk mensen beter te maken :D
Succes! -
08 Maart 2008 - 21:19
Menno:
Ohw en trouwens, soms kom jij (of iemand) online op msn, maar reageert totaal niet. Wij weten niet of jij dat wel of niet bent, maar anders zit er iemand op jouw msn rond te neuzen ofzo :S
En en en: ik kijk nog steeds House hier, en dat 'anamnese' past hij ook toe met vragen waar je alleen ja/nee op kunt antwoorden. Dus vooral gebruiken, word je vast een heeeel goede dokter xD. -
08 Maart 2008 - 21:23
Menno:
Ik nog een keer, na jouw foto's allemaal nog eens te hebben bekeken:
Het is 'lizard' niet 'lizzerd'. Ziekenhuis ziet er nog niet eens zo slecht uit, op die foto's te zien.
En aan jouw huidskleur te zien ben je al bijna ingeburgerd daar :P
Groetjes!!! Vermaak je! -
09 Maart 2008 - 15:19
Oma & Oma:
Femke,
Wij zijn in jouw huis geweest, de gordijnen hangen mooi. We hebben tegen Martijn gezegd dat hij de haakjes een beetje moest veranderen. Dat is gelukt en ze hangen nu erg mooi. Je hebt een mooie keus gemaakt. We hebben je hele huis bekeken, Martijn heeft het goed gedaan. Hij was heel trots en je hebt een lieve man/vriend.
Het kastje in de gang is ook pico bello!
Nou wij gaan naar huis!
xxx van oma en oma -
09 Maart 2008 - 17:04
Ingeborg:
Hoi,
leuk wat van je te horen!
Met ons (Elmer, Tijger en ik) alles z'n gangetje!
Succes en geniet er van!
Groetjes! -
10 Maart 2008 - 07:30
Nienke:
•°¤*(¯`° [Nienie Hans] °´¯)*¤°• 1 jaar en 6 maanden Turkije, here we come! zegt:
hello who are you?
corey
and where are you?
in Tanzania?
yes
you are on the msn of my sister, Femke
she is from Holland and is working in the Hospital in Sumve
do you know her?
Mzungu FEMMIE in Tanzania zegt:
oh, im at an internet cafe and this msn just popped up
ill close it
I thought already so
asanti sana
haha dus dat is duidelijk waarom jij telkens online komt. Msn start vanzelf op in een internetcafé met jouw mailadres. Je moet er ook voor zorgen dat je msn-adres niet opgeslagen wordt, volgende keer ff op letten. Nou ik moet zo naar school, ik mail binnenkort wel weer. Doeiii!
xxx Nien -
10 Maart 2008 - 12:54
Martyn:
Dat met dat msn is nu , op dit moment ook weer bezig. Dus ff goed afsluiten daaro en alles wissen.
Maar verders alles goed daar in het verre, warme land?
grtzz Martyn. -
10 Maart 2008 - 13:35
Hoi Peettante
Zo te lezen gaat het allemaal goed daar met jouw?Nou met mij ook.Ik eet goed drink goed enplas en poep goed ( die poepies van mij stinken nu echt wel.)Ik eet ook alles.Als ik eten zie wil ik het ook meteen proberen.Ik groei goed en mijn papa en mama vinden dat ik zwaar aan het worden ben.Ook kruip ik nu erg snel.Papa en mama hebben een traphekje moeten plaatsen.Ook vind ik het leuk om in kastjes en laadjes te kijken.Ik ben erg nieuwschierig.Deze week heeft mama mij proberen in bad te doen zittend.Nou ik maakte alles nat.Ik vind water erg leuk.Ook heb ik nu veel tandjes.IK heb er 4 onder rn bijna al 4 boven.Nou geniet jij maar ddaar lekker en maak maar veel kindjes beter,maar ook oudere mensen.Nu ben je ook weer beetje op de hoogte van mij!Hopelijk leer je daar ook nog erg veel,zodat je in Nederland weer een goede arts kan worden!
Groetjes Delano -
10 Maart 2008 - 13:46
Delano:
owja ik ben afgelopen zondag voor het eerst mee wezen gaan fietsen. ik vond het heeeeeeeeeeeerlijk.
xxxx delano
10 Maart 2008 - 13:48
Delano:
ik zat voorop op de fiets in het fietsenstoeltje! Ik vond dat echt geweldig.Het is niet zondag geweest (was het slecht weer) Maar die zaterdag!!
xxx Delano -
11 Maart 2008 - 17:24
Johnny:
Hoi Femke
In ons koude Kikkerlandje waait het en regent het behoorlijk, en het blijft maar koud. We snakken naar de lente. Wat dat betreft heb je het slim bekeken. Daar lekker in de zon en als je terugkomt dan is het hier ook weer goed toeven.
Ik lees je verslagen met veel plezier. Afrika heeft me altijd al getrokken en als ik die foto's van je zie, dan begin ik al reisplannen te maken.
Over house-warming party's gesproken. Eerst gaan we je zwembad testen en dan pas is het bij mij. De gang is alweer uitgebreid met Afrikaanse voorwerpen, maar of ze echt zijn ???????.
We zien elkaar ongetwijfeld wel weer. Het ga je goed
14 Maart 2008 - 12:56
Corrie:
Leuk dat ik je woensdag op msn had.Martijn was toen werken.Gisteren en vandaag is hij met André de deuren van de hal en boven aan het schilderen.Ze zetten ze in de garage.De kleur paste niet meer bij de nieuwe deur van de kamer naar de hal.De nieuwe kasten die Martijn gemaakt heeft zien er ook heel mooi uit.[Heeft thuis nog nooit een hamer in z'n handen gehad.]Hij had wel het voorbeeld op jullie kamer.
Groetjes Corrie+++ -
15 Maart 2008 - 15:13
Oma D.:
Dag lieve Femke!
Fijn om te horen dat het goed gaat met jou! Zo te zien gaat het met Martijn ook goed, ik zag hem laatst in jullie huisje, hij was druk bezig! Hij was bang dat de gordijnen te lang waren, maar oma heeft hem uit zijn droom geholpen, de haken zaten niet goed! Inmiddels hangen ze prima!
Verders gaat het met de hele familie goed, zover ik weet, en ben ik vandaag bij Hanny & Ton, omdat opa vandaag jarig was.
Inmiddels heb ik jou adres gekregen, en ga ik volgende week een briefje schrijven.
Lieve Femke, het ga je goed! Tot ziens.
Groetjes en kusjes van je Oma. -
17 Maart 2008 - 08:11
Nienke:
Hoi Femmie,
We doen wel vaak smsen maar nu stuur ik je maar weer es een berichtje. Het begint eindelijk wat warmer te worden in Nederland, 't is nu rond de 11 graden :P Soms wanneer het zonnetje er is, is het echt lente. Heb vrijdag buiten gezeten in Bakel, met Dik op de groene bank, Leela op de houten bank ernaast en Stoetel ging allemaal denkbeeldige honden achterna blaffen in de tuin. Dik had alweer teken (3!) dus de lente begint te komen. Met de Wii spelen was echt lachen. Martijn bleef een stuk langer dan normaal zodat ie tegen ons kon bowlen (had ie nog bijna gewonnen ook!) Ook gitaarspelen kon ie al een beetje. En heb gelachen om ons pap en mam, die gingen potje tennis doen: pap lui op de bank onderuitgezakt en ons mam ernaast heel fanatiek aan het bewegen en aan het slaan.
Op stage gaat het ook goed, maak wel veel mee met al die probleemkinders. Aan de andere kant wel heel tof dat ze met hun problemen naar mij toe komen, toch blijk van vertrouwen. Afstuderen wordt nu druk, moet in april klaar zijn. Ik ga twee of drie bijeenkomsten organiseren voor alle docenten waarin ik ze ga leren om op een coachende manier met leerlingen om te gaan tijdens studieloopbaanbegeleiding. Daar maak ik ook een docentenhandleiding bij met oefeningen voor in de klas, waarbij leerlingen leren zichzelf te oriënteren op een vervolgopleiding. Best wat werk maar wel heel leuk.
Volgende week pasen, ga jij ook eitjes verstoppen in het ziekenhuis? Zaterdag is het Deelendag, dan zullen we je wel missen maar er zal genoeg over je gekletst worden ;)
Hans en ik stonden nu op nummer 8 bij de appartementjes, hoop dat het nu gaat opschieten...
Zo dan ben je ook weer een beetje op de hoogte! Veel plezier nog daar, ben trots op je :-)
Kus,
Nienke (en groetjes van Hans) -
17 Maart 2008 - 20:52
Delano En Ouders:
Hoi Femke
Nou hier in het limburgse land gaat het ook goed!Ik Delano ben een bandietje.Ik vind het erg leuk om nu dingen te doen wat mijn papa en mama niet leuk vinden!Ik trek alle laadjes open ( ook AL HEB Ik er met mijn vingertjes tussen gezeten)Ik probeer ook af en toe te staan.Ik wil mijn eigen optrekken aan de box of waar ik me vast kan houden.Ik vind het ook leuk om aan de stofzuiger te zitten(maar ik doe nog niet meehelpen)Ik begin nu ook mijn eigen willetje te krijgen ( ja een sterke wil heb ik)Ik eet ook erg goed.Pap vult mij niet dus krijg ik s'morgens en s'middags lekker boterham,s'middags als mama thee drinkt een koekje en fruit,en sávonds mijn warme maaltijd.Ik kruip nu erg snel.En als papa of mama mij wil pakken begin ik te lachen.Bij de oppas heb ik al in de kast gezeten en heb alle videobanden eruit gehaald.Owja mama legt mij nog maar 2x per dag aan voor bv.Ik drink alles jogho thee aanmaaklimondade.Ook vind ik nibbit chips stengeltjes lekker ( maar dat krijg ik niet vaak) en na mijn warme maaltijd als ik goed heb gegeten krijg ik ook nog een danoontje toe.Ik heb ook al heel wat tandjes en dat heeft mijn mama wel gemerkt.Nou ben je weer op de hoogte!! Laat mij ook maar eens wat weten hoe het is daar (door mail of sow)Ik ga op mijn knietjes zitten en soms op mijn hoofd en op mijn voetjes (ja mama en papa vinden dat leuk om te zien)Ik doe ook al zwaaien als mijn papa of mama of iemand anders weg gaat.Nou veel plezier daar.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Delano Ed en Maaice -
18 Maart 2008 - 20:29
Maaice:
Hoi Fem
Hier weet ikd at je reageerd!!Wat wil je voor je schildpadden hebben??Wat voor soort schildpadden zijn het?Edje zijn collega heeft er interesse in!!
Groetjes Maaice
Trouwens hoe is het daar verder? -
19 Maart 2008 - 19:48
Alexandra Van Heijst:
Hey die Femke,
Leuk om te lezen hoe je avontuur op Tanzania verloopt! Ik zou willen dat ik in je koffer was meegereisd. Wie weet komt het er nog eens van met ons hele gezinnetje,... Zorg goed voor jezelf hè! Ik zal Aloys vragen om zo nu en dan Martijn even op te beuren, mocht dat nodig zijn. Tot gauw. Alexandra -
23 Maart 2008 - 10:59
Maaice:
Hoi Fem
Ik heb even de kleren nagekeken!!Nou ik heb meer dan de helft meegenomen!!Bedankt he!??
Hoe is het daar verder?Het weekend met pasen zijn we bij pa en ma blijven daar logeren.Het is vandaag 1e paasdag en we hebben net heerlijk ontbeten!!En Delano ook goed gegeten!!Nou morgen gaan we naar opa en oma Tingeling.Nou laat snel wat van je horen!!
Groetjes je zus Maaice -
23 Maart 2008 - 20:53
Corrie:
Hoi Femke ik hoorde van Martijn dat Delano al weer gegroeid is.Dat hij ook al een vlug kan kruipen zwaaien en klappen in de handjes.Morgen komen Liesb en Natasja hier.Dinsdag gaan ze jullie huis bekijken. Groeten van allemaal hier Corrie