Habari za asubuhi? = goede morgen - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Femke Deelen - WaarBenJij.nu Habari za asubuhi? = goede morgen - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Femke Deelen - WaarBenJij.nu

Habari za asubuhi? = goede morgen

Door: Femke

Blijf op de hoogte en volg Femke

21 April 2008 | Tanzania, Dodoma

Hoi allemaal,
Hier weer een berichtje vanuit Sumve. Ff wat dingetjes:
5 april: tilapia: heerlijk vis gegeten: echt smullen na 2 maanden. Ook een koekje gekocht voor 0,18 cent: veel te duur voro heir, maar wat geniet je daarvan. Maar ik weet niet of jullie dat begrijpen. Kijk m’n ogen uit straks in supermarket in Nederland. Thee met al zo lang niet meer gehad/gemarineerd speklapje/appel/friet en firkandel speicaal/pepergoek: om gek van te worden.
6 april: verrotte aardappel met maaien in de la aangetroffen: krijg je met dit warme weer zonder koelkast
7/4: heerlijke vrije dag ivm president van Zanzibar. Echter kwam verpleger ons vragen of we mee wilden helpen met de OPD = polikliniek. Wat een drukte! Met z’n tweeen tot 17:15 gewerkt, vele kindjes met malaria, ondervoeding. Ook velen naar huis gestuurd. ‘s aVonds kwam dr Lutacho bij ons thuis langs om statussen te brengen: of we die voor wilden bereiden voor waoensdag: mortaliteitsbespreking. Dag werd afgesltoen met een feestmaal. Hadden we ook verdiend na zo’n drukke dag: aardappels met uit en tomaat: heerlijk :S
8 april: op maternity en labour begonnen. Veel zwangeren met malaria, in/complete abortions, anaemie. Wel leuk met al die kleine babytjes
9 april: mortaliteitsbespreking. Alle patienten die overleden waren warden samengevat en nagegaan wat we beter hadden kunnen doen. Duurde bijna 5 uur aaneengesloten. Helemaal gaar!
10 april: placenta geboren laten worden: jippieeee. Nu nog de kindjes!
11 april: schrok heel erg toen tijdens m’n visite het deken teruggeslagen werd waar kindje onder lag. Was grijs, grauw, stijf babytje van enkele weken. Dacht dat ie dood was maar ademende nog. Was savonds om 20:00 de dag ervoor opgenomen met te lage temperatuur en te lag suikergehalte en ondervoeding. Na 13 uur (toen ik dus ronde deed) was er nog niets mee gedaan! Was erg boos! Meteen dextroseinfuus gegeven, IV antibiotica/hydrocortisone, neussonde voor voiding. Maar was smiddags toch nog overleden. Smiddags naar Joris en Paulieke in Sengerema gegaan. Wat een weg: vol blauwe plekken. Als een trilplaat zou werken zou ik veel afgevallen zijn. Lijkt erg op Sumve, Ziekenhuis is iets groter.
12/13 april: weekend lekker gewandeld en ziekenhuis gezien. Was erg gezellig en leuk keer te zien waar de andere co’s zitten.
14/4: prematuurtje van afgelopen vrijdag waar foto ook op stond lag onder de warmtelamp maar die deed het niet: bleek de stroom eruit te liggen. Zucht. Moeder huilde. ZIj had het kindje dit weekend local herbs gegeven van de traditional healer: zucht zucht zucht. Ze overleed vandaag en wordt thuis begraven.
15/4: gingen op outreach met de eyeclinic. Maar geen patienten. Dorp/omgeving was niet geinformeerd. ‘s Middags met het laboratorium meegekeken: zeer primitief
16/4: praatje over hypertensie gehouden: ging super. WEer dood vast moeten stellen bij een prematuurtje, laatste adem uitgeblazen zien worden. Vandaag meegeholpen op OK: pt met bijl bewerkt: zelfs arm en been waren de botten doromidden. Er was geen pijnmedicatie: alleen diclofenac. Maar hij was gelukking half in shock door het vele bleodverlies terwijl alles gehecht werd. Ging ff snel naar huis om voor alle artsen die bezig waren spatbril te halen en dextro
17/4 naar traditional healer/medicijnman gegaan: ene voor mental ilneessen. Alle patienten werden geboeid zodat ze niet weg konden lopen… andere TH was nog gekker: zou diagnose via geesten horen en welke behandeling ze nodig hadden en sommige patienten met ziekten waren behekst.
18/4: meegeweest op outreach met home based care: dus HIV patienten en meisje na een hersenvliesontsteking thuis bezocht en geinformeerd. Erg goed werk door vrijwilligers.
19/4 naar het Sukuma museum geweest en ‘s avonds naar pre bruiloft party geweest: gezellig feestje
20/4 vandaag lekker relaxed! S Avons bij de directeur wezen eten: erg lekker en uitgebreid! Lekker lang gekletst: over verzekeringen, bejaardenhuizen, hospices, centrale verwarmingen: ze snappen er niets van! Hij wil me leren zelf een keizersnede te doen met hem als assistant. Nou ben benieuwd!

Foto’s die nog komen:
94: de traditional healer zelf en zoon
95: stiertje vond mij erg leuk: ik hem niet
96: voor hutje
97: onze klerenmakers en nieuw rokje

Nou ik alles goe hier dus nog! Bedankt voor alle lieve berichtjes/mailtjes.
Het ga jullie goe!

Groetekuxxies Femke

Ps: hoest in huize padua? Gaat het lukken in juni: of wordt het al juli?
Ps: Sara proficiat man! Gewoon afgestudeerd: woooooooow. Idd lekker ff wat bijverdienen en dan in September volgende studie? Wanneer is het grote feest???
Ps: Menno: gaaf kapsel!
Ps: Nicole/Mark: it’s a small world after all ;)
Ps: fijn dat het goed met Dagmar gaat!
ps: mama wil je de ballonnen met zeeman-logo ook nog meenemen en Unidek-pennen. Heb wel de andere van Janny bij, maar deze zijn zonder logo!
ps: met Swahili gaat het niet echt super goe. Kan me wel gewoon duidelijk maken/vragen stellen. Maar meesten spreken hier Sukuma: heel anders dan swahili en verpleging/artsen spreken goe Engels!

• 21 April 2008 - 07:23

Mark De Wit:

Hoi Femke,

Mooie avonturen allemaal zeg. Nog veel succes daar en zet hem op!

Groet,

Mark

• 21 April 2008 - 07:35

Marlijn:

So heftig zeg wat je allemaal meemaakt daar! Hier is alles een stuk minder spannend..
    Binnenkort stuur ik onze uitnodiging voor jou richting Martijn..

Heel veel succes nog met de prematuurtjes XX Marlijn

• 21 April 2008 - 07:51

Tim:

Ha Femke,

Bedankt voor je mailtje allereerst, je zult de volgende vanzelf wel ontvangen als t nodig is!
    Prachtige verhalen heb je, en over 5,5 weken mag ik zelf al!!! Heb er al wel heel veel zin in hoor, dus goed door blijven schrijven!
    Vooral je laatste PS komt eigenlijk wel 'goed' uit, alleen jammer van je moeite om Swahili te leren. Die onderwijzeres bij ons vertelde al dat in Sumve ws inderdaad iedereen Sukuma zou spreken, nou ja, we'll see!
    Tot snel
    Tim

• 21 April 2008 - 10:01

Linda :

Heey Femmie,
    Hiero alles goed!!
    Heb het weer zeer naar mijn zin bij van de Laar cateraar!!
    op 16-04 Is Cilke bevallen van een zeer kleine maar toch gezonden dochter haar naam is Liv.
    Leonard zijn golf is kapot vandaag gaat hij kijken voor een audi a4.
    Verder heb ik eigelijk niet veel te vertellen, ja 17-05 vertrekken wij dan weer naar Oostenrijk voor een week lol met de vw-club.
    Nou veel plezier en succes nog daar
    Maar dat komt wel goed!
    De tijd vliegt dat weet ik wel.

Groetjes Xjes Linda

• 21 April 2008 - 10:08

Petra Maijenburg:

Hoi Femke,
    Wat een andere wereld he en inderdaad wat kun je thuis dan weer genieten van simpele dingen zoals een boterham met kaas. Je maakt zo wel heel veel mee en krijgt soms het gevoel ik stond erbij en keek ernaar. waarom doet niemand iets. Veel succes verders en geniet van deze unieke ervaringen die je nooit meer zult vergeten.
    groeten Petra

• 22 April 2008 - 10:30

Wilfried:

Habari Femke,

Tja, je alt daar van het ene uiterste in het andere. Je leert te relativeren zo, he? Boeiende ervaringen doe je op en hopelijk heb je het idee dat je he ziekenhuis/mensen daar nog wat kunt helpen. Nog even en dan komen Henk en Carla kijken, moet ook voor hen leuk zijn te zien waar je bezig bent.
    Hier alles zijn gangetje, volgende week een weekje kamperen met zijn allen, kijken of we daarna naar de verjaardag van je zussen kunnen gaan en tussendoor wat werken. We hebben besloten naar Canada op vakantie te gaan, dus ik kom wat reizen betreft dit jaar wel aan mijn trekken. Daarna naar Afrika, jammer dat jij daar dan al weer weg bent.

Femke, kwa heri!

Wilfried

• 23 April 2008 - 15:45

Fedor:

Ha die Fem,
    Klinkt erg heftig daar! Hou het wel een beetje in de gaten. Volgens mij doe je daar een bak aan ervaring op waar je hier jaren over doet, als ik het zo lees.
    Hou je haaks, met ons (en ook met onze Dagmar) alles ok. Is wel heftig je verhalen over die prematuurtjes en baby's te lezen als je zelf nog zo'n klein mupke hebt. Vooral die onder de deken, soo.. andere wereld.
    Kei veel groeten uit Nuenen,
    de Rest van de familie en Fedor

• 23 April 2008 - 15:54

Maria V:

Hoi Femke,

Het doet ons allen in HP goed om te horen dat je het zo geweldig naar je zin hebt
    Wat fijn voor je dat je ouders komen als ze gezien hebben in wat voor situatie je gewerkt en geleeft hebt is het straks fijn om met elkaar er over te praten
    van weet je nog zo en zo en toen en toen

Wij weten niet of het gaat lukken in juni of in juli er gaan er wel enkele voor een gedeelte bv drie dagen CW en een dag HP Sabien gaat 30 april ons verlaten Mandy is gekomen en gegaan Judith die eerst kwam en nog komt poetsen komt nu ook scheppen Ebel is ook al ziek
    We hebben ook nog een nieuwe kok van een bureau verder gaat het met Hans,Johnny,
    Theo,Stef,en Jan volgens mij goed Stef gaat een opleiding volgen bij de TD
    Marijke en Helma gaat ook goed nog wat onzeker maar hopelijk lost zich dat ook op Joost gaat naar CW
    Maria,Mieke,Elly,Gerie,Greet,Joke,Marita,Petra gaat het denk ik naar wens

Morgen gaan we gezellig naar de nieuwe griek in Boekel eten

Nog moest ik ook de groeten doen en vooral niet vergeten van Mieke
    Ik kijk weer uit naar je nieuwe avonturen eigenlijk is dat een foute denkwijze over de elende van anderen
    Op HP heb ik fotos van je neergehagendie ik van internet afgehaald hebanders zijn ze je misschien na drie maanden vergeten

Heel veel groetjes
    van maria V

• 24 April 2008 - 21:46

Carla:

hoi fem,ff je foto's bekeken:gruwelijk en schattig!Moet je de groeten doen van Rian Bergmans en via haar de groeten van de brandweer.(ik vergeet het anders als we in Tanzania zijn dus doe ik nu maar!).Ik heb de site van Mark en Nicole ook (weer) gelezen en daar stonden foto"s van Mark met infuus op.Ik hoop dat hij toch weer snel op knapt.Vandaag naar GGD geweest:alleen injectie voor hepatitis a was nodig en lariam besteld:we zijn al bezig om "goed"voorbereid te komen.De andere injekties hoefden nog niet herhaald te worden.Tot vrijdag aan de telefoon, doei.

• 30 April 2008 - 12:55

Corrie:

Hoi Femke,mooie foto's heb je gemaakt. De nieuwe vensterbanken liggen er sinds gisteren in.We hebben het afgelopen week druk gehad met de brandweerwedstrijden in Boekel Er kwamen 20 korpsen op 2 locaties spelen.We hebben ze allemaal voorzien van een eten en drinken.Bijna het hele korps heeft geholpen incl de meeste vrouwen.Verder is hier alles oké.André heeft veel steun aan de breukband.Dat is een goede oplossing voorlopig.Liesb heeft de kaart ook ontvangen.Zo lang blijven die niet onderweg.Groetjes van allemaal hier.Corrie.xxx

• 02 Mei 2008 - 23:47

Menno:

Hoi Femmie,

22 mei moet ik weer op voor m'n rijbewijs :P Nou maar hopen dat ik het dan wél haal, kan ik jou mooi paar weken later ophalen van het vliegveld :D
    Succes daar ;)

Menno

• 03 Mei 2008 - 14:08

Anne:

ha die fem!

arusha is zeker de moeite waard, zijn er maandag geweest en dr zitten echt superveel giraffen! loopsafari is sowieso natuurlijk een stuk vetter dan vanuit de wagen! voor de kosten moet je rekenen op minimaal 120 dollar.. meestal is het meer..
    geniet van je vrije tijd in bir, groetjes aan iedereen!!
    xx

• 09 Mei 2008 - 07:03

Roos:

Heej Femke!

Echt gaaf om zo steeds jouw verhalen te lezen! Je kan het je bijna voorstellen.. maar wel echt heftig wat je allemaal meemaakt zo zeg!
    Ik heb ook nog wel een goed nieuwtje! Wij hebben inmiddels een huisje gekregen! Dus vanaf volgende week zaterdag woon ik ook eindelijk samen!

Nou heel veel succes en plezier nog daar!

Kus Roos

• 09 Mei 2008 - 09:38

Corrie:

Hoi Femke,je krijgt de groeten van Marita vd Wetering van HP We beginnen nu de weken af te tellen.We willen je toch ook wel weer in levende lijve zien.Het is hier mooi weer 25 gr.André is buiten aan het schilderen en de tuin is ook helemaal in orde.Nog gefeliciteerd met de eerste verjaardag van Delano je petekindje.Ook voor Maaice en Ed.Groetjes Corrie +++

• 10 Mei 2008 - 15:00

Lilly:

Ha Femke!
    Weet niet of je zo weet wie ik ben, herkende jou wel op de foto's;)...korte intro: ben n studiegenootje en kom na Tim&Tom in Sumve...Leuk om al even op je site te lezen hoe&wat! Had nog een vraagje..we zijn van plan om daar een klein onderzoekje i.p.v. de opdr te doen-->is er iets van een kast ofzo waar ze statussen bewaren van overleden pt waarin doodsoorzaken&pt gegevens zijn opgeschreven?
    Als je tijd hebt, zou t top zijn als je dit even kon mailen-->lillyverhagen@hotmail.com
    Heel veel succes nog daar!
    Groetjes, Lilly

• 11 Mei 2008 - 11:14

Theo En Johnny:

Theo vraagt of alle bruine mensen intussen al wit zijn, anders moet je maar harder werken. Het is nu hier zeer warm. De mensen hier worden steeds bruiner, dus als je terug bent ben je weer zo gewend.

Wanneer kom je terug? We beginnen je hier onderhand erg te missen.

Groetjes
    Theo en Johnny